Knoflíkové stromky a zvonky

Postup:

  1.  Na zvonek potřebujeme 8 - 10 knoflíků různých velikostí. Knoflíky musí mít dírky, které procházejí přes knoflík. Co se týče barev, závisí na vás, zda chcete zvonek jednobarevný nebo pestřejší.
  2.  Připravíme si drát cca 60 cm, který přeložíme na polovinu, aby byl pevnější. Do prostředku přeloženého drátu navlečeme rolničku a dráty nad rolničkou zkroutíme dohromady (cca 0,5 - 1 cm). Místo rolničky můžeme srdíčko zvonku vyrobit i z jednoho či dvou knoflíků, které mají dírku na přišití pouze na jedné straně.
  3.  Potom na nezkroucené dráty navlékáme knoflíky od největšího po nejmenší. Každý knoflík navlékáme na dva dráty, které procházejí přes dvě dírky knoflíku. Když navlékneme poslední knoflík, drát opět stočíme, tentokrát až do konce a pak ho ohneme zpět k zvonku, aby se vytvořilo očko. Konec drátu obmotáme okolo zkrouceného drátu těsně nad nejmenším knoflíkem. Přebytečný drát odstřihneme. Zvonek je hotový.
  4.  Na stromeček potřebujeme 10 - 15 knoflíků s dírkami přes knoflík a jeden žlutý (zlatý) knoflík s dírkou na přišití pouze na jedné straně. Dva knoflíky by měly být menší a tmavší (kmen) a zbývající by měly být zelené.
  5.  60 cm drát si přehneme na polovinu, aby byl pevnější a navlékneme nejprve dva menší knoflíky a pak zelené knoflíky od největšího po nejmenší. Knoflíky navlékáme na dva dráty, které procházejí přes dvě dírky knoflíku. Nakonec navlečeme na všechny dráty najednou žlutý knoflík jako hvězdu na vrcholu stromečku. Zbylý drát Stočíme až do konce a pak ho ohneme zpět k žlutému knoflíku, aby se vytvořilo očko a konec drátu obmotáme okolo zkrouceného drátu těsně nad posledním knoflíkem. Přebytečný drát odstřihneme. Stromek je hotový.

Potrebujeme:

  • gombíky rôznych tvarov a farieb (PB2470913),
  • rolničky (PB2470211),
  • tenký drôt (napr. FL79290, FL79220, FL79235, FL79244),
  • štikacie kliešte,
  • nožnice (JR0789).

Produkty použité v inspiraci