Vánoční krabičky

Postup:
1. Krabička Malý sob. Z tvrdšího barevného papíru si vystřihneme: červený kruh o průměru 2,5 cm (nos); 2 bílé elipsy o rozměrech 2 x 3 cm; 2 černé elipsy o rozměrech 1,5 x 2 cm; 2 malé kruhy o průměru 0,5 cm a dvoje hnědé parohy s třemi parůžky. Všechny vystřižené části nalepíme tyčinkovým lepidlem na víko krabičky. Každé oko tvoří tři části, odspodu: bílá elipsa, černá elipsa a bílý kroužek. Až lepidlo zaschne je hotovo.
2. Santa krabička. Krabičku natřeme z vnější strany červenou barvou a necháme zaschnout. Z černého barevného papíru si vystřihneme obdélník 12 x 2,5 cm a nalepíme ho tyčinkovým nebo disperzním lepidlem přes prostředek víčka a konce ohneme dovnitř. Ze zlatého vlnitého kartonu vystřihneme přezku Santova opasku - obdélník 5 x 4,5 cm s obdélníkovým otvorem uprostřed, který má rozměry 3,5 x 2,5 cm. Zlatou přezku přilepíme doprostřed víčka tak, aby otvor v přezce byl celý vyplněn černým pásem a je hotovo.
3. Elegantní krabička. V tomto případě je třeba před zdobením do krabičky vložit dárek. Začátek červené bavlnky přelepíme na dno krabičky lepicí páskou. Obmotáme krabičku 6x. Skončíme opět na dně krabičky a konec také přilepíme lepící páskou. Do jehly si navlékneme krémovou bavlnku na vyšívání (1,5 m). Konec přelepíme lepicí páskou na dno a také omotáme krabičku, v tomto případě 5 krát, kolmo na červenou bavlnku. V místě, kde krémová bavlnka protíná červenou použijeme jehlu a nitě do sebe zašijeme. Procházíme pod nit, přes nit na střídačku. V dalším řadě jdeme opačně tam, kde jsme jeli pod nit jdeme přes nit a tam, kde jsme jeli přes nit jdeme pod nit. Když obejdeme krabičku 5 krát, konec nitě opět přilepíme na dno lepicí páskou. Obě bavlnky jsou obtočené po okrajích krabičky, ne středem.
4. Z tvrdšího tmavozeleného papíru si vystřihneme pásek 2,5 x 9 cm. Pásek přehneme po délce na polovinu. Vznikl pásek 1,25 cm široký. Tento následně po kratší straně nastříháme na cca 2 - 3mm proužky směrem k hraně složení. Stříháme tak, abychom pásek neprestrihli a zůstal cca 3 mm nerozstrihnutý. Potom pásek opět rozložíme a trochu ho stočíme, aby se "jehličky" oddělily. V polovině pásku uvážeme ze čtyř kousků bavlnky na vyšívání (cca 18 cm) mašličku a přivážeme rolničku. Větvičku (zelený nastříhaný papír) ohneme v polovině a přelepíme do prostřed víčka tak, abychom nezakryli místo, kde jsme protkávali bavlnky mezi sebou. Je hotovo.
5. Krabička trojek příšera. Vystřihneme si: z bílého tvrdého papíru 3 kruhy o průměru 3,5 cm a polovinu elipsy velkou 5 x 1,5 cm; z černého tvrdšího papíru 3 kruhy o průměru 1,5 cm, 2 obdélníky 1 x 1,5 cm a 2 obdélníky 1 x 2 cm, které zastřihneme do špičky; z oranžového tvrdšího papíru 3 kruhy o průměru 2,5 cm a nakonec ze zeleného vlnitého kartonu si vystřihneme dva obdélníky o rozměrech 2 x 5 cm, na nichž na jedné kratší straně vystřihneme tři trojúhelníkové hroty, jako drápy.
6. Zelený vlnitý karton přilepíme disperzním lepidlem na spodní stranu krabičky tak, aby cca 2 cm obdélníků trčely zpod krabičky. Trčí ty konce, na nichž jsou vystřižené drápy. 4 černé obdélníky nalepíme na bílou poloviční elipsu, jako zuby v ústech. Zašpičatělé větší obdélníky přilepíme po krajích. Ústa pak přilepíme na tu stranu krabičky, kde trčí zelené nohy.
7. Připravíme si tři oči. Slepíme je z bílých, oranžových a černých kruhů, odspodu bílý, oranžový a černý kruh.
8. Z chlupatého oranžového drátku si vystřihneme 2 kusy, jeden 10 cm a druhý 20 cm dlouhý. Dráty na koncích ohneme, aby nepichaly. Ten delší drát přehneme na polovinu a v místě prohnutí přilepíme lepicí pistolí kratší 10 cm drátek. V místě slepení ohneme cca 1 cm drátů do pravého úhlu, vytvoří se nám plocha na přilepení k víčku krabičky.
9. Na drátky přilepíme lepící pistolí papírové očí a pak drátky přilepíme (lepicí pistolí) do prostřed víčka. V této fázi můžeme krabičku převázat bavlnkou na vyšívání, pokud chceme. Opět nezapomeňte nejprve vložit dárek.
10. Nakonec ještě doděláme vousy. Vousy jsou z oranžové bavlnky na vyšívání. Obmotáme si bavlnku 25x okolo tří prstů. Stáhneme dolů, převážeme v polovině a rozstřihneme na koncích. Zarovnáme a přilepíme na víčko lepicí pistolí k místu, kde jsme přelepili chlupaté drátky. Je hotovo.

Potřebujeme:

  • přírodní krabičky - čtverec - 4 ks (FL3321),
  • bavlnky na vyšívání (PB247064),
  • tvrdý papír A4 (NT0020 / V4),
  • zlatý vlnitý karton (FL940460 / 65),
  • zelený vlnitý karton (ze sady FL78409),
  • černý, oranžový, červený, tmavozelený a světlehnědý tvrdší papír (FL600),
  • chlupatý drátek - oranžový (ze sady FL77891),
  • červenou barvu (např. NM55000),
  • rolničku (PB2470211),
  • lepicí pistoli (PB2470923),
  • tyčinky do lepicí pistole (PB2470925),
  • tyčinkové lepidlo (ED081060),
  • disperzní lepidlo (KP528050),
  • lepicí pásku (ED075003),
  • štípací kleště na drát,
  • kleště s kulatými čelistmi,
  • jehlu,
  • nůžky (JR0789).
Na stiahnutie

Produkty použité v inspiraci