Vánoční stromek na stěnu

Postup:
1. Z provázku si odstřihneme 6 kusů dlouhých 220 cm. Přehneme je na polovinu a asi 8 - 10 cm od místa přehnutí uděláme uzlík. Vznikne nám tak smyčka na zavěšení. Rozdělíme si provázky na dvě skupiny po 6 provázcích a každou skupinu zapleteme do copu. Na konci každého copu uděláme uzel. Od uzlu pod smyčkou máte nyní dva copánky dlouhé cca 85 cm.
pro úsměv Vašich dětí
2. Do copů začínáme vkládat dřevěné tyčky (rozměry v seznamu materiálu) od nejkratší po nejdelší shora dolů. První tyčku vložíme do copů cca 10 od uzlu. Ostatní tyčky vkládáme do copů v rovnoměrných cca 13 - 14 centimetrových rozestupech. Když vložíme všech 6 tyček, copy roztáhneme do stran ke koncům tyček, zastavíme se cca 1,5 cm od jejich okrajů. Aby se provázek nehýbal, přilepíme ho ke krajům tyček lepicí pistolí.
3. Místa přilepení zakryjeme dřevěnými kroužky. Přilepíme je lepicí pistolí. Můžeme je lepit hned, když fixujeme lepidlem okraje tyček k copům z provázků.
4. Dále si vyrobíme několik druhů ozdob. Jako základ používáme jednoduché dřevěné vánoční ozdoby: vločku, soba, andílka, hvězdičku a stromek. Pro lepení při tvorbě ozdob můžeme použít disperzní lepidlo nebo lepicí pistoli. V obou případech to drží dobře, rozdíl je pouze v době schnutí. Disperzní lepidlo schne výrazně déle.
5. Stromek pouze ozdobíme malou červenou hvězdičkou (1,4 cm), kterou přilepíme na vrchol stromečku. Ve výsledku jsme použili 3 takové stromky.
6. Soba ozdobíme červeným kulatým kamínkem (0,5 cm), který představuje oko a malou mašličkou (4 cm) z provázku na krku. Mašličku uvážeme a až poté ji nalepíme na soba. Na ozdobení stromečku jsme použili 6 sobů.
7. Vločka z dřevěných kroužků. Potřebujeme dřevěnou vločku jako základ a na ni do tvaru květu přilepíme dřevěné kroužky (7 ks) cca stejné velikosti. Ideální velikost je 1,5 cm. Použili jsme na ozdobu stromečku 5 těchto vloček.
8. Vločka z kolíčků. Potřebujeme dřevěnou vločku jako základ. Na ni nalepíme doprostřed dřevěný kroužek (1,2 - 1,5 cm) a kolem do hvězdy přelepíme 6 polovin demontovaných kolíčků (menších). Použili jsme na strom 3 takové vločky. Plus ještě jedna tato vločka (na spodní tyčce) je ještě v přední části doplněna o dřevěnou hvězdičku a červeným kamínkem nalepeným uprostřed.
9. Hvězda na vrcholu stromečku. Základ tvoří opět dřevěná vločka. Tentokrát potřebujeme 6 demontovaných kolíčků (menších), jejichž poloviny slepíme k sobě rovnými částmi. Takto vytvořené "nožičky" nalepíme hrubšími částmi na vločku doprostřed, co nejtěsněji k sobě. Na závěr nalepíme na kolíčky do středu vločky ještě dřevěný kroužek a na něj červený kulatý kamínek (0,7 cm). Vyrobíme si jednu takovou hvězdu.
10. Andílek. Jako základ použijeme dřevěného andílka. Kromě něj potřebujeme rozebraný kolíček (větší, 7,5 cm), jehož poloviny slepíme rovnými částmi k sobě; červenou třpytivou hvězdičku (1 cm); mašličku (4 cm) z provázku a sukýnku. Sukýnku si vytvoříme z bavlněného plátna nebo papírové textilie. Vystřihneme obdélník 8 x 5 cm a po delší straně ho prošijeme rovným stehem, nit stáhneme a stažení zpevníme prošitím. Na dřevěného andílka do středu po délce nalepíme naopak slepený skřipec, hrubší částí na hlavu podkladového andílka. Na čelo nalepíme malou hvězdičku. Níže pod hlavou nalepíme sukýnku a na ni mašličku (mašličku a sukýnku přilepíme lepící pistolí). Anděl je hotový. Uděláme si dva takové anděly.
11. Máme tedy vyrobených 21 ozdob, které si přilepíme lepící pistolí k tyčkám v konstrukci, kterou jsme si vyrobili v bodě 1 až 3.
12. Zcela na závěr ještě nalepíme na stromeček třpytivé červené a zlaté hvězdičky: větší (3 cm; 1,4 cm) na dřevěné kroužky po okrajích stromečku a menší (1 cm; 1,4 cm) mezi jednotlivé ozdoby. A je hotovo. Stromek nezabere mnoho místa, ale určitě vnese do vašeho domova sváteční atmosféru.

Potřebujeme:

  • dřevěné tyčky o průměru 8 mm - 6 ks - délky 65, 55, 45, 35, 25 a 15 cm
  • lepicí pistoli (PB2470923),
  • tyčinky do lepicí pistole (PB2470925),
  • dřevěnou mozaiku - kroužky (GOTT101),
  • provázek (KP54125202),
  • červené dekorativní hvězdičky (FL1243),
  • červené dekorativní kamínky kulaté (PB2470726),
  • disperzní lepidlo (KP528050),
  • dřevěné vánoční ozdoby (AP397PXWD),
  • kolíčky - 4,5 cm (PB2470206),
  • kolíčky - 2 ks - 7,5 cm dlouhé,
  • kousek bavlněného plátna,
  • jehlu,
  • bílou nit,
  • nůžky (JR0789).

Produkty použité v inspiraci