Kalendár - Počasie

 

Postup:

1. Z hrubšího kartonu si vyřízneme desku cca 54 x 60 cm. Po okrajích ji oblepíme bílým papírem, abychom schovali strukturu kartonu na bocích. Potom desku natřeme z přední části bílou barvou. Abychom úplně překryly karton jsou potřeba minimálně tři nátěry. Necháme zaschnout.

2. Potom provedeme kleštěmi na vysekávání dírek nebo děrovačkou dva otvory v horní části budoucího kalendáře. Odstřihneme si 6 provázků o délce cca 80 cm. Provlečeme je přes jednu dírku a na konci provázků ze zadní strany desky uděláme uzlík. Potom zapleteme 6 provázků do jednoduchého copu. Když je dostatečně dlouhý, konce provázků pak provlékneme přes druhou díru (zepředu - dozadu) a na zadní straně uděláme uzlík.

3. Na horní okraj připravené bílé desky nalepíme různé pěnové tvary ze sady počasí. Všechno jsou to samolepky. Sluníčku můžeme přilepit i pohyblivá očka (0,8 cm) a nakreslit ústa a tváře.

4. Připravíme si písmena. Namalujeme písmena slov: POČASÍ červeně; DEN modře; MĚSÍC žlutě a ROČNÍ OBDOBÍ zeleně. Necháme zaschnout a přilepíme na bílou desku tak, aby nám vznikly 4 sektory. Písmena lepíme v celém projektu disperzním lepidlem. K jednotlivým nadpisům ještě přilepíme pěnové tvary - sluníčko, sněhovou vločku, měsíček (je vystřižený z modré pěnové fólie) a kvítek (je vystřižený ze žlutého sluníčka). Pěnové tvary můžeme dokreslit - oči, ústa ...

5. Pokud bychom chtěli udělat všechny nápisy dřevěnými písmenky budeme potřebovat min. dvě sady písmen. Ale můžeme si pomoci tím, že si chybějící písmena vystřihneme z pěnové fólie, nebo upravíme jiné písmene v sadě, např. odstřihneme z písmene Q nožičku a máme O nebo odstřihneme z písmene M horní okraje a máme E. Dřevo, ze kterého jsou písmenka, je poměrně měkké a dá se stříhat nůžkami. Odstřižené části je třeba zarovnat na brusném papíře.

6. Všechny kartičky s nadpisy (+ dýmka a ukazatele teploty a větru), které připevňujeme na tabuli se skládají ze stejných částí. Každá kartička se skládá ze tří základních částí: navrchu je vlnitý karton (nebo tvrdý barevný papír), pod ním pevnější krabicový karton a na kartonu je přilepený suchý zip. Lepíme disperzním lepidlem, zip je samolepící. Kartičky mají tvar čtverců a obdélníků, které mají zastřižené rohlíky nebo tvar trojúhelníků a vyrobíme si i jednu dýmku. Krabicový karton, který používáme, aby byly tvary pevnější, je z každé strany o 0,5 - 1 centimetr menší než tvar z vlnitého kartonu či tvrdého papíru. Velikost suchého zipu přizpůsobíme velikosti tabulky, nejdelší použitý kousek má 6 cm. Než začneme rozhodovat o velikosti tabulky, připravíme si písmena, ev. tvary, které na ni chceme nalepit, abychom věděli, jaká by měla být tabulka dlouhá a široká.

7. Část POČASÍ. V této části budeme značit 4 věci: počasí, teplotu, sílu větru a a informaci, zda vítr fouká. Budeme potřebovat vytvořit dva ukazatele teploty, jeden ukazatel síly větru, dvě tabulky s nápisy: BEZ VĚTRU a fouká vítr. Ukazatele teploty a větru mají tvar trojúhelníků, na nichž jsou nalepeny písmene T a V. Velikost trojúhelníků: výška 3,5 - 4 cm, základna 3 - 4 cm.

8. Na identifikaci počasí si vyrobíme 6 kartiček: zataženo, sněží, slunečno, polojasno, prší a bouře. Ovšem můžete si vyrobit kartiček víc. Velikosti kartiček jsou různé od 6,5 x 7 cm po 13 x 7 cm.

9. Asi 4 cm pod nápis POČASÍ, mírně vlevo, nalepíme 10 - 12 cm suchého zipu, na který budeme kartičky s počasím připevňovat. Na podkladovou tabuli lepíme opačný suchý zip jako na kartičky. Na tabuli měkkou část a na kartičky tu tvrdou (ale klidně to může být i naopak).

10. 6,5 cm pod výše zmíněný suchý zip, na kartičky s počasím, nakreslíme teplotní osu. Obrázek je široký 2,5 cm a dlouhý 32 cm. Na osu napíšeme čísla, vymalujeme ji a vlevo přidáme nápis: Teplota ⁰C. Nad osu pak nalepíme stejně dlouhý suchý zip, abychom na něj mohli lepit ukazatele teploty. Jsou dva, aby bylo možné naznačit například během dne se měnící teplotu. Napravo od teplotní osy nalepíme 9 cm dlouhý kus suchého zipu, abychom měli ukazatele teploty.

11. Část o síle větru umístíme v pravé části sekce POČASÍ. Svisle nakreslíme stupnici síly větru (11 x 2 cm). Je to subjektivní stupnice od 1 - 10. Napíšeme čísla, vybarvíme osu a doplníme ji o nápisy: Vánek, Vichřice a Síla větru. Napravo od osy nalepíme suchý zip, který bude stejně dlouhý jako stupnice. Vyrobíme si i trojúhelníkový ukazatel síly větru s písmenem V.

12. Nalevo dole, asi 3 cm, od stupnice síly větru, nalepíme ještě 5 cm dlouhý kousek suchého zipu, kde budeme umisťovat nápisy BEZ VĚTRU nebo fouká vítr. Velikost kartiček s těmito nápisy je 11,5 x 6,5 cm a 13 x 6,5 cm.

13. Vlevo pod část POČASÍ umístíme část DEN. Asi 4 cm pod nadpis DEN nalepíme 5 cm dlouhý suchý zip, kde budeme lepit kartičky s nápisy: PONDĚLÍ, ÚTERÝ, STŘEDA, ČTVRTEK, PÁTEK, SOBOTA a NEDĚLE. Kartičky s jednotlivými dny v týdnu mají na šířku 4,5 cm a na délku od 14 cm do 18 cm. Vrchní část kartiček pod písmeny je z vlnitého kartonu.

14. Vpravo pod část POČASÍ umístíme část MĚSÍC. Asi 4 cm pod nadpis MĚSÍC nalepíme 5 cm dlouhý suchý zip, kde budeme lepit kartičky s názvy měsíců: LEDEN, ÚNOR, BŘEZEN, DUBEN, KVĚTEN, ČERVEN, ČERVENEC, SRPEN, ZÁŘÍ, ŘÍJEN, LISTOPAD a PROSINEC. Kartičky s jednotlivými měsíci mají na šířku 4,5 cm a na délku od 7 cm do 19 cm. Vrchní část kartiček pod písmeny je z vlnitého kartonu.

15. 7 cm nalevo od suchého zipu, na přilepování měsíců, nalepíme ještě jeden kousek zipu, 4 cm dlouhý. Z modrého vlnitého kartonu vystřihneme obdélník se zastřiženými růžky a rozměrech 4,5 x 6 cm a vnitřním otvorem 4 x 2,3 cm a přilepíme jej kolem zmiňovaného suchého zipu. Sem budeme umisťovat čísla - datum.

16. Čísla si vyrobíme z růžových kruhů z pěnové fólie (průměr 2 cm), na které z jedné strany napíšeme permanentní fixem čísla: 0, 1, 1, 2, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 a 9 a na druhou stranu nalepíme suchý zip.

17. Místo na odkládání čísel si vytvoříme napravo, zcela na kraji tabule v části MĚSÍC. Svisle vedle sebe přilepíme dva pásy suchého zipu dlouhé 14 cm. Na ně nalepíme všechna čísla, které právě nepotřebujeme

18. Nejnižší na podkladové tabuli umístíme část ROČNÍ OBDOBÍ. Zabírá spodních 17 cm. PO nadpis nakreslíme čtyři stromy, které charakterizují čtyři roční období. Stromy dozdobíme knoflíky, které přilepíme disperzním lepidlem a přidáme nápisy: Jaro, Léto, Podzim, Zima. Napravo od každého stromu nalepíme 2 cm suchého zipu. Dále si vytvoříme z vlnitého kartonu zelenou fajfku, kterou budeme lepit k příslušnému stromu, podle toho jaké bude roční období.

19. Pokud nám zůstane na podkladové desce nějaké místo, můžeme ho vyplnit různými kresbami souvisejícími s počasím. Všechny kresby a nápisy na podkladové desce realizujeme fixy nebo barvičkami.

20. Ještě musíme připravit prostor pro odkládání právě nepoužívaných kartiček. Vytvoříme ho pod deskou. Ušijeme si na šicím stroji, nebo v ruce tři sáčky s papírové textilie. Vystřihneme si z papírové textilie obdélníky: 2 krát 28 x 19 cm a jednou 28 x 17 cm. Přeložíme je po šířce na polovinu a po krajích sešijeme. Převrátíme. Při otvoru sáčku na pravou a levou stranu umístíme kovový nýt.

21. 1,5 cm od spodního okraje podkladové desky uděláme děrovačkou 4 dírky. Dírky umístíme od levého okraje ve vzdálenostech - 2 cm, 19 cm, 35 cm a 52 cm. Pomocí pevnějších tkaniček potom přivážeme sáčky k podkladové tabuli. Na sáčky nalepíme lepící pistolí písmenka M, P a D. Vložíme kartičky do sáčků a je hotovo. Vzhůru sledovat a pak zaznamenat, jaké je dnes počasí.

Potřebujeme:

  • hrubší krabicový karton,
  • kancelářský papír (KP10410090),
  • lepidlo v tyčince (ED081060),
  • temperové barvy (JR4869),
  • knoflíky (PB2470913),
  • barvičky (KH3134),
  • fixy (KH26678),
  • permanentní fixy (KP62728469),
  • vlnitý karton (FL78409),
  • dřevěná písmenka - 2 balení (PB2470689),
  • papírovou textilii,
  • suchý zip (FL2302),
  • pěnové tvary (FL2352),
  • jehlu,
  • nit,
  • šicí stroj,
  • kovové nýty
  • kleště na nýty
  • děrovač (JR4014),
  • šňůrku (např. AP2364)
  • provázek (ARK1825),
  • štětec (ED040114),
  • lepicí pistoli (PB2470923),
  • tyčinky do lepicí pistole (PB2470925),
  • nůžky (SY45310).
Na stiahnutie

Produkty použité v inspiraci