Tkané ozdoby

Postup:
1. Z hrubšího kartonu si vystřihneme tři kusy o rozměrech 7 x 5,5 cm.
2. Šídlem uděláme do kartonů 4 dírky v rozích. Pak si vypíchneme na každý karton po dvě řady dírek. Dírek je 10 - 12. Mezi dírkami by měly být přibližně stejné rozestupy. Řady dírek provádíme cca 1 cm od horního a spodního okraje kartonů. Jednotlivé dírky na horní a dolní straně by měly být naproti sobě. Na jednom kartonu by měl být v horní a dolní řadě stejný počet dírek
3. Na osnovu použijeme bavlnku na vyšívání, ale nepoužije všech 6 vláken, ale pouze tři. Osnovu natahujeme následovně. Uděláme si na niti uzlík a zapíchneme do první dírky tak, aby byl uzlík na rubové straně. Nit máme na lícové straně, jehlu píchneme do první dírky v řadě na opačné straně kartonu, vytáhneme na rubovou stranu a vpíchneme hned do nejbližší dírky. Opět jsme na líci. Jehlu zapíchneme do druhé dírky na opačné straně kartonu. Máme natažené dvě nitě osnovy. Jsme opět na rubu a vpíchneme do nejbližší dírky. Na líci píchneme jehlu do třetí dírky na opačné straně kartonu. Takto natáhneme všech 10 až 12 nití osnovy. Zauzlujte na rubové straně. Osnovu natáhneme na všech třech kartonech.
4. Obrázky tkáme barevnými bavlnkami. Používáme všech 6 vláken. Při tkaní používáme delší jehlu s navlečenou bavlnkou. Tkáme tak, že provlékáme bavlnku jednou pod nití osnovy a jednou nad osnovní nití, v následujícím řadku jdeme vždy naopak. Tam kde jsme v předchozím řadku šli pod nití, jdeme nad a tam, kde jsme šli nad nití, jdeme pod ní.
5. Novou nit přidáváme volně bez vázání uzlíků, vždy na kraji osnovy. Nitě necháváme trochu trčet, odstřihneme je až po dokončení celého obrázku.

6. Obrázek s pásy je na tkání nejjednodušší (vrchní karton). Novou barvu přidáváme vždy po 18-ti utkaných řádcích. Bavlnky se snažíme nenechat, aby se nám osnova nezužovala a jednotlivé řádky stlačujeme k sobě, aby byla tkanina, co nejhustší.
7. Pokud chceme tkát vertikální pásy (spodní karton, 12 osnovních nití). Utkáme nejprve jeden pás (červený) na čtyřech osnovních nitích. Utkáme minimálně 80 řádků. Potom přidáme oranžový pás, který tkáme na pěti osnovních nitích, přičemž ta krajní je již součástí červeného pásu. Oranžovou nití přecházíme vždy mez dvěma červenými nitěmi (kde se nit ohýbá mezi dvěma utkánými řádky, viz obrázek). Když máme 80 utkaných řádků, je mezer mezi nitěmi 40. Po ukončení oranžového pásu Utkáme třetí pás opět na čtyřech osnovních nitích, přičemž ta krajní je již součástí oranžového pásu.
8. Při tkaní prostředního obrázku využívány metody, jaké jsme použili při předchozích dvou obrázcích. Přidáváme a zmenšujeme počet nití, na kterých tkáme různými barvami, což nám umožňuje vytvářet různé tvary.
9. Když jsou obrázky utkané, spojíme kartony kovovými kroužky. Mezi kartony použijeme po 3 kroužky.
V horní části po jednom a připneme k nim řetízek (16 cm), abychom mohli obrázky zavěsit. Je hotovo. Tkané obrázky můžeme použít jako ozdobu na stěnu, ale také jako extravagantní náhrdelník.

Potřebujeme:

  • hrubší karton,
  • bavlnky na vyšívání (PB2470642)
  • delší jehlu (MI31769),
  • šídlo,
  • kovové kroužky (průměr 8 - 10 mm) - 16 ks,
  • kovový řetízek.
Na stiahnutie

Produkty použité v inspiraci